3 rețete de post/vegane cu dovleac

Acum că am intrat în postul Crăciunului avem nevoie de mai multă inspirație. Însă știți ceva? Toamna vine cu vedeta sezonului, și anume dovleacul. Ei bine, dovleacul nu este bun doar pentru plăcintă, ci merge transformat în cel puțin trei rețete de post cu dovleac delicioase.

Dovleacul copt, așa cum l-am recomandat în rețetele vegane de mai jos, este slab în calorii. Însă cel face pe dovleac deosebit este conținutul bogat de vitamina A. Vitamina A sprijină sănătatea ochilor, a pielii, dinților și părului și întărește sistemul imunitar. Păi toamna chiar a venit la țanc cu așa bunătăți în desagă, nu?

Și acum să trecem la treabă!

Supă cremă de dovleac

Ingrediente:

500 grame pulpă de dovleac coaptă

1 lingură ulei de măsline pentru gătit

1 ceapă

1-2 căței de usturoi

2 căni apă sau supă de legume (stock/fond)

1 cană lapte vegetal

sare, piper, nucșoară după gust

Preparare:

Într-o cratiță se pune uleiul și se călesc ușor ceapa și usturoiul, tocate mărunt.

Într-un blender puternic, se pune pulpa coaptă de dovleac împreună cu supa și laptele vegetal, eventual se păstrează o cantitate de supă deoparte dacă vrem supa mai groasă sau mai subțire, ceapa și usturoiul călite. Se mixează bine până obținem o cremă fluidă.

Se adaugă condimentele și se mixează bine pentru omogenizare.

Tocăniță cu dovleac și linte verde

400 grame dovleac copt și tăiat cuburi

100 grame linte verde

1 conservă (400 ml) lapte de cocos

1 ceapă

1 ardei gras nu foarte mare

1 lingură pastă de tomate

sare, piper după gust

½ linguriță chimion

½ linguriță turmeric

½ linguriță scorțișoară

coriandru/pătrunjel verde pentru asezonat

lime pentru gust acrișor

Preparare:

Lintea se pune la fiert într-un vas separat. Când este gata se scurge bine și se dă deoparte.

Într-un vas larg se pune ceapa tocată mărunt la călit împreună cu ardeiul gras tăiat cuburi. După câteva minute, se adaugă laptele de cocos și condimentele pudră și se lasă 2-3 minute la fiert, apoi se pune și pasta de tomate și se amestecă bine. Se adaugă lintea fiartă și dovleacul copt și se lasă pe foc câteva minute pentru a absorbi din lichid. La final se adaugă coriandrul verde tocat mărunt sau pătrunjel, după preferințe.

Se poate adăuga suc de lime la servire, dacă preferați gustul acrișor.

Dacă faceți tocănița cu mai mult sos, o puteți mânca alături de orez fiert.

Pate tartinabil din dovleac

Ingrediente:

400 grame dovleac cuburi copt

200 grame tofu natur bine scurs

1 ceapă mică

2-3 căței de usturoi

ulei pentru călit

4-8 frunze salvie verde

un praf de chili

suc de lămâie după gust (opțional)

sare, piper

Preparare:

Ceapa și usturoiul tocate mărunt se călesc ușor.

Într-un robot de bucătărie se pune dovleacul copt tăiat cuburi, tofu natur bine scurs și tăiat cuburi, ceapa și usturoiul călite și se mixează bine până se obține o pastă cremoasă. Dacă vreți ca pate-ul să fie mai moale puteți adăuga puțin lapte vegetal.

Se adaugă condimentele și frunzele de salvie tocate mărunt și se omogenzează din nou. Opțional, se poate adăuga puțin suc de lămâie.

Nu uita să distribui articolul!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Articole similare: