De unde își iau veganii proteinele

Proteină completă! Sigur ai auzit vorbindu-se despre această proteină completă. Sigur ai fost întrebat dar tu te unde îți iei proteinele. În termenii cei mai simpli, vom lămuri ce înseamnă „complet” și de unde putem procura proteina.

Despre proteina completă

Termenul de proteină completă face referire la capacitatea unui aliment de a oferi toți aminoacizii esențiali de care noi avem nevoie. Proteina este formată din așa numitele „cărămizi de construcție”, și anume aminoacizii. O parte din ei se pot forma în corpul uman, însă 9 aminoacizi trebuie procurați din surse alimentare. Iar un aliment cu proteină completă conține aceste aminoacizi esențiali. De aici și termenul de „complet”.

Se consideră că dacă nu mâncăm proteine, nu avem mușchi sau putere. De fapt, rolul proteinei în corp este atât de vast și atât de frumos nuanțat în nutriție, încât ar fi păcat să o reducem doar la niște mușchi. Aminoacizii care formează proteina, participă la nenumărate procese în corpul uman. Spre exemplu, știați că au rol și de anticorpi pentru a proteja corpul de viruși și bacterii?

Surse de proteină completă

Dacă ne uităm în bucătăria internațională, vom întâlni la multe popoare combinații de proteine vegetale care conțin toți aminoacizii esențiali. Brazilienii mănâncă fasole neagră cu orez, combinația de linte și orz este una menționată și în Biblie, popoarele arabe combină năutul sub formă de hummus cu grâul din pită. Asiaticii au în alimentația lor tofu din soia și seitan din gluten plus multe alte surse de vegetale. O altă combinație de proteină completă este pâinea integrală cu unt de arahide sau terciul de ovăz cu semințe de dovleac sau nuci de caju.

Ideea din spatele acestor combinații este de a suplini un aminoacid esențial care lipsește sau care se află într-o cantitate mai mică. Pâinea integrală conține mai puțin din aminoacidul esențial numit lizină, iar untul de arahide conține o cantitate mai mare de lizină. Împreună se completează și furnizează proteina completă.

Pe lângă toate aceste surse de proteine care se completează una pe cealaltă, mai există și proteine vegetale complete direct de la natură. Și dăm exemplu semințele din chia, din care ne putem face niște budinci extraordinare. Însă trebuie să fim atenți la conținutul mare de fibre și să compensăm cu hidratarea corespunzătoare.

O altă sursă de proteină completă este și quinoa, însă conținutul de proteine per 100 grame este mic. La quinoa adăugăm și semințele de cânepă, însă atenție la conținutul caloric al lor.

Natura este un mare furnizor de proteine și se pare că din timpuri vechi oamenii au știut să combine cât mai benefic pentru ei ingredientele din natură. Hai să lăsăm loc în bucătărie imaginației și diversității ingredientelor, dar și curiozității. Curiozitatea de a încerca ceva nou. 

PS: Nu neglijați niciodată sfatul unui profesionist în materie de nutriție și mergeți constant să vă verificați starea de sănătate.

Nu uita să distribui articolul!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Articole similare: