Despre îmbrăcămintea și încălțămintea vegană

O dată ce ai adoptat stilul de viață vegan, devii conștient de foarte multe aspecte, două dintre ele fiind îmbrăcămintea și încălțămintea vegană. Farfuria ta este cruelty free, însă și îmbrăcămintea poate fi cruelty free, la fel ca și încălțămintea pe care o porți.

Mic ghid pentru alegerea îmbrăcămintei și încălțămintei vegane

În România nu știm să fie branduri 100% românești care să producă îmbrăcăminte și încălțăminte vegană, însă în mediul online resursele sunt destule. Dacă totuși nu ești familiarizat cu shopping-ul online, iată ce poți face privitor la brandurile la care ai tu acces în mod curent.

  1. Informează-te cu privire la brandurile pe care le cumperi cel mai des: au colecții eco-friendly, vegane sau măcar câteva articole cruelty free?
  2. Citește etichetele hainelor și a încălțămintei pentru a afla din ce materiale sunt fabricate.
  3. Învață care sunt materialele non vegane.
  4. Chiar dacă este vegan, nu înseamnă că este și calitativ. Documentează-te și alege sănătos pentru tine.

Ce materiale de fabricație nu sunt vegane?

Pielea, mătasea, lâna, puful și penele, angora, cașmirul, blana sau PVC-ul. Poate te-a surprins ultima menționare, însă PVC este un material care nu este bio degrababil. Cel mai des ai auzit vorbindu-se în zona de comercializare a blender-elor și a ustensilelor din bucătărie. PVC free! Nu este o resursă animală, însă un vegan etic nu ar alege ceva care ar dăuna mediului sau care încurajează producția de materie non-ecologică. Și cu siguranță nu ar fi nici pe lista de cumpărături a unei persoane conștiincioase față de mediul înconjurător și preocupată de ecologie și reciclare.

Printre cele enumerate mai sus, mai poate fi și lipiciul un produs non vegan. Dacă lipiciul nu este vegan, trebuie să știi că el este obținut din fierberea oaselor și a altor părți din corpul animalelor. De multe ori, dacă ne cumpărăm încălțăminte vegană, trebuie să știm din ce fel de sursă provine lipiciul folosit la fabricarea încălțămintei. Brandurile vegane știu despre ce este vorba, însă brandurile care pe lângă încălțămintea din piele fabrică și încălțăminte vegană, pot da greș la acest aspect.

Despre îmbrăcămintea și încălțămintea vegană au mai scris și alți blogger-i, iată două link-uri folositoare chiar aici și aici.

Bineînțeles că aceste informații se extind și la alte produse pe care le achiziționăm pentru casă: pilote, lenjerii de pat, piese de mobilier, perne, perdele, etc., practic orice produs care nu este un obiect vestimentar, dar poate conține piele, fulgi sau alt derivat animal.

Alte surse de informare:

https://www.thelifeimpact.com/vegan-materials-list

https://www.compassionatecloset.com/blogs/wearnoharm/63049091-cruelty-free-fabric-guide

Nu uita să distribui articolul!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Articole similare: