Ghidul veganului cumpătat

Ce înseamnă să fii un vegan cumpătat? În primul rând trebuie să-ți îndrepți atenția către tine și către nevoile tale. Este foarte ușor să renunți la consumul de produse animale, să începi să mănânci vegan, dar dezechilibrat, și apoi să te focusezi pe cei care mănâncă în continuare carne și să îi judeci doar pentru că tu ai făcut recent o schimbare.

Fără presiune, fără grabă

Ca să simți că aduci o contribuție lumii vii, începe cu pași mici și fără a pune presiune pe tine sau pe ceilalți. Documentează-te cu privire la mâncarea vegană și la nutrienții de care ai nevoie și pe care nu îi găsești în mod natural în ceea ce mănânci. Evită mâncarea foarte procesată, știm că sunt multe variante vegane ale alimentelor tradiționale, însă combinațiile de ingrediente pot deveni greu digerabile. Spre exemplu faimoasa brânză și înlocuitorii ei vegani, cârnații, salamurile sau crenvuștii vegani. Este drept că tânjim după gustul alimentelor clasice, însă de cele mai multe ori sunt alimente goale nutritiv. Imitațiile de alimente ar trebuie evitate sau consumate extrem de rar pentru că lista de ingrediente ar trebui să te pună pe gânduri.

Pe lângă alimentația vegană, poți face mici pași în alegerea hainelor și a încălțămintei vegane, a cosmeticelor de uz personal și a produselor de curățenie netestate pe animale. Dar fără grabă, fără a simți presiune financiară sau de la ceilalți vegani. Apoi poți să treci la alte subiecte importante, precum ce ar fi dacă nu aș mai zbura niciodată cu o companie aeriană care transportă animale pentru testarea în laborator. Și nu este singurul obicei delicat de acest tip pe care unii vegani chiar îl adoptă.

Povestea ta este personală

De cele mai multe ori ai observat încrâncenarea unor vegani cu privire la cei care încă sunt consumatori de produse animale. Această încrâncenare este transformată într-o judecată constantă, într-o denigrare a celorlalți oameni și, într-un final, acești vegani sunt ocoliți și văzuți ca niște ciudați. Oamenii se simt inspirați de gesturile frumoase, nicidecum de vorbele grele.

Ceea ce alegi, îți aparține doar ție și nu are legătură cu ceilalți. Ai ales un drum vegan extrem de frumos și plin de compasiune, dar nu uita să ai compasiune și pentru cei care încă nu sunt pregătiți sau au făcut alte alegeri pentru ei. Până la urmă orice gest alegem să facem pentru ființele vii este important. Fie că am redus consumul de carne, fie că ne cumpărăm produse netestate pe animale, orice gest este o contribuție la o lume mai bună. Iar restul vine treptat.

Informația este prețioasă

Sunt multe site-uri străine, chiar și noi am mai scris despre anumite topicuri vegane, topicuri care tratează foarte serios nutriția vegană. Nu te lăsa convins de zvonuri, de informații transmise din gură în gură, ci consultă site-uri de specialitate, site-uri care adună informații din studii și de la medici dedicați nutriției. Fiecare persoană în parte este unică, ce funcționează pentru tine poate fi o problemă pentru altcineva. Spre exemplu nu trebuie să aplici și la tine această poveste: „eu de x ani nu am suplimentat cu vitamina B12 și nu am probleme” sau „mă simt bine, nu mi-am făcut un control medical de acum x ani”.

Testează, joacă-te în bucătărie

Ingrediente vegane sunt o mulțime, iar combinațiile pe care le poți face pot surprinde și cel mai crâncen carnivor. Dar nu asta este ideea, ci faptul că poți crea cele mai delicioase mâncăruri vegane care să fie și nutritive. Mâncărurile indiene și asiatice sunt foarte gustoase și echilibrate nutritiv, iar burgerii vegani făcuți în casă însumează ingrediente care formează de cele mai multe ori formează proteină vegetală completă. Aici ai câteva exemple de mâncăruri vegane, tu doar experimentează.

În concluzie, un vegan cumpătat are grijă de el și de nevoile lui, alegerea îi aparține și nu are legătură cu ceilalți, se informează și este deschis către noi ingrediente și către a testa. Un vegan cumpătat este un exemplu în sine și nu pune presiune pe ceilalți, el inspiră și „trage” după el și alți oameni dornici de a schimba ceva în lume, dar fără a se simți lezați sau judecați.

Nu uita să distribui articolul!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Articole similare: