10 lucruri din casă care pot fi reciclate

Casa este locul unde ne petrecem timp prețios, unde ne odihnim și locul nostru încărcat cu diverse obiecte. De la simple lucruri care ne sunt utile până la un moment dat la aparatură complexă care funcționează ani de zile, cam tot ce ne înconjoară poate fi reciclat.

  1. Resturi alimentare. Zaț de cafea, resturi de legume sau de fructe, frunze uscate de la plantele din casă se pot composta în recipiente stocate pe balcon sau undeva în vecinătatea locuinței. Chiar și praful strâns la curățirea locuinței poate fi compostat. Compostarea presupune descompunerea de către bacterii a resturilor organice și transformarea lor într-un îngrășământ pentru agricultură.
  2. Uleiul nu se aruncă la chiuvetă, fie că este uzat sau nu. Tot ce înseamnă ulei se colectează într-un recipient și se duce fie la benzinăriile care colectează, fie la terți care vin și ridică de la domiciliu o anumită cantitate de ulei uzat. Uleiul uzat este transformat în bio combustibil.
  3. Fie că vorbim de PET-uri, pungi de la alimente, părți din plastic de la diverse produse, precum spray-uri, borcane, etc., toate pot fi strânse și duse la un centru de colectare a plasticului.
  4. Hârtie. Carton, hârtie de la produse ambalate, reviste, etichete de la haine, documente vechi, toate strânse în pachete și duse fie la hypermarketurile care colectează sau la centrele vechi unde se ducea maculatură, fier vechi și alte metale.
  5. Sticlă. Borcane, sticle de băuturi, diverse recipiente din sticlă pot fi duse împreună cu plasticul la puncte de colectare a deșeurilor reciclabile. Sticla se recuperează în proporție de 100% și poate fi reciclată la infinit.
  6. Doze de aluminiu, conserve, folie de aluminiu, țevi sau chiuvete rămase de la renovare, obiecte de mobilă din metal, pentru toate acestea puteți primi și o sumă de bani de la firmele colectoare, în funcție de greutatea lor.
  7. Baterii și becuri consumate. Cred că majoritatea lanțurilor mari de magazine alimentare sau de construcții din România colectează astfel de deșeuri. Dați un search pe Google și așa veți afla dacă magazinul cel mai des frecventat colectează astfel de obiecte. De regulă, veți vedea recipientele lor de colectare puse la intrarea sau la ieșirea din magazin.
  8. Electrocasnice mici și mari. Ikea colectează electrocasnice mici, marile magazine de vânzare a electrocasnicelor au programe de tip „Rabla” și primesc electrocasnice mari la achiziția unuia nou. Există și firme specializate în colectarea deșeurilor care au o linie telefonică dedicată sau un formular online ce poate fi trimis și în urma unei programări, aceste firme vă colectează electrocasnicele.
  9. Haine și textile vechi. H&M colectează lenjerie de pat veche, prosoape, haine rupte sau pătate. Toate acestea sunt dezinfectate și refolosite în diverse industrii sau chiar la crearea unor haine noi. Dacă hainele sunt într-o stare bună, ele sunt selecționate și donate celor nevoiași.
  10. Mobilă și saltele. Schimbi mobila în casă sau salteaua de pat? Există firme care reutilizează părți importante din mobila ta. Aceasta poate fi colectată chiar de la domiciliu sau în cazul în care comanzi mobilă nouă, întreabă magazinul respectiv dacă are program de colectare a mobilei vechi.

La o simplă căutare pe internet vei găsi companii care se ocupă de colectarea deșeurilor reciclabile, punctele lor de colectare și multe alte informații ajutătoare. Spre exemplu, este bine de știut ca ambalajele alimentare să fie curate atunci când sunt duse la punctele de colectare, uleiul uzat să fie filtrat de resturile alimentare, iar dacă duceți haine la reciclat, evitați lenjeria intimă.

Spor la reciclat!

Nu uita să distribui articolul!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Articole similare: