Să consumăm alimente organice sau nu?

În supermarketuri sau în mici magazine au apărut de ceva vreme alimente organice, aici incluzând atât alimente proaspete, precum fructe și legume sau derivate animale, cât și conserve și alimente gata de consum.

Ce înseamnă organic?

Organic înseamnă că în agricultură nu se folosesc pesticide sau fertilizatori sintetici, nu se crește nimic modificat genetic, agricultura este bazată pe rotația recoltelor pentru a nu priva solul de nutrienți esențiali creșterii plantelor, iar în cazul creșterii animalelor se limitează enorm administrarea de antibiotice.

Cum știm dacă un produs este sau nu organic?

În Europa, produsele organice sunt etichetate conform, iar pe ambalaje vom întâlni un semn specific care indică proveniența organică a produsului (vezi frunza din imagine). Am spus bine proveniența pentru că Uniunea Europeană certifică procesele de producție, ci nu produsul în sine. Așadar, putem avea un produs care a trecut prin toate procesele de producție certificate organic, însă la final poate fi asociat cu un proces non-organic. Spre exemplu, un tip de fruct este crescut organic ca la carte, dar pentru a putea fi livrat într-o anumită țară, trebuie să se supună unui proces de conservare non-organic. Hârtiile de certificare organică se vor opri înainte de livrarea lui către alte țări, însă prin ce va trece ulterior, nu va mai face obiectul certificării organice. Producătorul ar putea foarte bine să se folosească de această scăpare și să livreze produsul ca fiind organic.

De ce am menționat de această scăpare? Pentru că din păcate, cu toate eforturile comisiilor de certificare și monitorizare, pot fi și astfel de scăpări, de dragul „banilor organici”. Ca orice trend, și produsele organice sunt o sursă bună de bani pentru importatori, mai ales, că pot omite sau pot trata superficial toată hârțogăraia aferentă unui produs organic. Plus că le revine și lor partea morală de a verifica proveniența organică a produselor comercializate.

Mulți dintre cei care comercializează astfel de produse le supun unor teste de verificare pentru a fi siguri că vând marfa potrivită. De altfel, Uniunea Europeană trimite anual corpuri de control la cei care produc organic și fac verificări ale produsului, ale solului și ale proceselor de producție, verificări care sunt suportate financiar de către producător. Aceste verificări pot fi costisitoare și mulți dintre producători renunță la ele, deși ei produc curat, dar nu este menționat și pe hârtie.

Când se merită să cumpărăm organic?

Datorită „scăpărilor” în control și verificare, cel mai bine este să consumăm produse de sezon, iar în extra sezon să limităm pe cât posibil consumul de produse care nu sunt în mod normal pe piață și să apelăm în cantități mici la cele certificate. Putem adera la mici comunități care susțin producătorii locali organici, prin achiziții constante de produse. Astfel ei își pot susține costurile mari cu producția și pierderile inevitabile (secetă, boli de recoltă, etc.). Mulți producători sunt foarte deschiși și te pot invita chiar în ferma lor să vezi cum cresc produsele de pe masa ta și ce metode naturale au pentru dăunătorii plantelor.

Cele mai murdare și cele mai curate alimente

Este bine să ținem cont și de cele mai „murdare” alimente și aici mă refer la cele care conțin cele mai multe chimicale pentru a fi produse: mere, ardei grași, castraveți, țelină, cartofi, struguri, roșii cherry, kale, dovlecei, nectarine, piersici, spanac, căpșuni și ardei iuți. Pentru acestea este bine să limităm consumul în extra sezon sau să apelăm la cele organice.

La polul opus, iată care sunt cele mai „curate” alimente: sparanghel, avocado, ciuperci, varză, porumb dulce, vinete, kiwi, mango, ceapă, papaya, ananas, mazăre congelată, cartoful dulce, grapefruit și pepenele galben.

Ca o concluzie, limităm cât putem alimentele de masă care pot fi contaminate, mai ales în extra sezon, cumpărăm organic după buzunarul nostru și ce considerăm că este mai important pentru noi, ne orientăm către producători locali și stabilim o legătură de încredere cu aceștia, ne documentăm despre importatori și despre cei care ne produc produsele din plasă.

http://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20180404STO00909/the-eu-s-organic-food-market-facts-and-rules-infographic

https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/BP_ORGANIC_FOOD/BP_ORGANIC_FOOD_EN.pdf

Nu uita să distribui articolul!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Articole similare: