Curiozități despre veganism

Despre veganism știm deja câteva informații importante: nu se consumă produse de proveniență animală, obiectele de uz personal nu au ca sursă nimic de la animale și nu se folosește testarea pe animale.

De-a lungul evoluției acestui trend au apărut diverse curiozități fie sub formă de statistici, fie ca o consecință a acestui stil de viață, fie din profunde conștientizări. Am cules câteva informații care te-ar putea surprinde și încânta, în același timp.

În anul 2003 a fost fondat programul de sănătate publică „Meatless Monday” (Lunea fără carne) care a avut ca scop reducerea consumului de carne și îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor. Acest program a luat naștere în Statele Unite ale Americii și, treptat, a fost adoptat de mai multe țări.

India este țara cu cei mai mulți vegetarieni, însă la capitolul veganism putem vorbi doar de câteva orașe importante. Mumbai sau Bangalore sunt cunoscute pentru inițiativele lor ecologice, iar Goa, Rishikesh sau Dharamshala sunt orașe devenite centre ale retreaturilor de yoga și de meditație, care promovează intens veganismul.

Pentru 57% din oameni, mențiunea „netestat pe animale” de pe ambalaje a devenit foarte importantă. În 2018, brandurile care au vândut produse cosmetice netestate pe animale au avut importante creșteri de vânzări față de brandurile obișnuite care au avut o creștere mai mică.

În SUA, numărul de vegani a crescut cu 600% din 2014 până în 2017, adică de la 4 milioane la 19,6 milioane de vegani.

Pe 1 Noiembrie se sărbătorește Ziua Mondială a Veganismului, zi care a plecat din anul 1994 ca o încununare a celor 50 de ani de comemorare a Societății Vegane, societate fondată de Donald Watson.

Mierea este un subiect des dezbătut în rândul veganilor. În timp ce unii vegani consumă miere și consideră că albinele nu au de suferit de pe urma oamenilor, alți vegani spun că mierea este un produs animal și nu trebuie consumat. Tu în ce tabără ești?

Și pentru că suntem la capitolul dulce, zahărul rafinat este un produs non vegan. De ce? La rafinarea acestuia, adică pentru obținerea acelui alb imaculat, se poate folosi praf de oase de la animale. De aceea, acest proces îl scoate din aria produselor vegane.

Cu siguranță mai sunt astfel de curiozități legate de veganism, însă ce este mai curios de atât, este evoluția de neoprit a acestui trend, care pleacă de la premiza sănătății și a compasiunii pentru animale.

Nu uita să distribui articolul!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Articole similare: